Shortcuts Cheat Sheet

За да подобрим скоростта и ефективността си на работа с компютър, трябва да ограничим ползването на мишка и да се упражняваме в ползване на клавиатурата. Следва списък с основни бързи клавишни комбинации, които е важно да научите. Чувствайте се свободни да допълвате списъка с нови такива, или да добавяте уточнения в описанието.

Препоръчва се да си разпечатате този документ и да си го поставите до компютъра, за да го гледате ежедневно, докато не научите нещата от него.

Windows

Win е бутонът с логото на Windows на вашата клавиатура, обикновено между Ctrl и Alt.

Прозорци на програми

Подпрозорци/табове на програми

Обща навигация

Действия

Стартиране на програми

Win бутонът отваря старт менюто, където имате поле за писане; в него пишете част от името на програмата и със стрелките на клавиатурата избирате елемента от резултатите, който искате да пуснете; с Enter го стартирате.

Същият бутон отваря подобна “търсачка” и в Ubuntu.

Специфични клавишни комбинации за дадена програма

Обикновено може да ги намерите в менютата на програмата.

Sublime Text

Повечето клавишни комбинации са изписани в менюто на програмата. Списък на всички клавишни комбинации може да намерите в Tools → Preferences → Key bindings – Default.

Command Prompt/Terminal

Linux (Ubuntu) и други варианти

Повечето клавишни комбинации съвпадат с тези на Windows.

Под Ubuntu можете да стартирате програми с клавиатурата отново с натискане на Windows бутона, който отваря нещо като търсачка.

Mac OS X

Много от клавишните комбинации съвпадат с тези на Windows. Основната разлика е, че обикновено вместо Ctrl се ползва Cmd (command) и че Alt се нарича Option.