От нула до уеб програмист

Това кратко ръководство е вдъхновено от разговор на сбирка на Rails Girls Sofia учебните групи. Ръководството описва ориентировъчен план за матерали и конкретни цели, които всеки желаещ може да следва. Целта е да се придобият основни познания и да се създаде списък от портфолио-проекти, които да ви направят hireable.

Това е само един от многото възможни пътища, по които може да поемете. Нито може да ви гарантира успех, нито претендира да е най-добрият възможен път, но ако се чувствате изгубени, можете да започнете от тук.

Oтносно темпото

Първо, този примерен план може да бъде изменян индивидуално според интересите на всеки.

По-важното е, обаче, че всеки може и трябва да го кара със своето собствено темпо. Не е нужно да бързате. Важно е да осмисляте нещата и да правите колкото се може повече от практическите упражнения, при това не само механично. Навсякъде, където срещате затруднения, или неясни моменти, записвайте си в един файл и после, на групите, питайте. Ще помагаме. Колкото повече време можете да отделяте, толкова повече неща ще научавате. Ако можете да отделяте време вкъщи, това ще ускори нещата значително, но не е задължително.

Ако посещавате сбирките на учебните групи, ще ви отговаряме на натрупаните въпроси, ще ви даваме напътствия за дребни, технически неща и за големи въпроси относно посоката и темпото ви на движение.

План

План, който да ви направи “годни” за начинаещ уеб-програмист. За “сървърна” технология се ползва езикът Ruby и фреймуъркът Ruby on Rails, но това може да се замени и с друго при желание. От HTML и CSS трудно ще се избяга, обаче.

1. HTML + CSS

Минавате курсовете в Code Academy за HTML и CSS. Комбинирайте с четене на част от ръководствата в learn.shayhowe.com – не е нужно да прочитате всичко там подред. Паралелно, експериментирайте в локален .html файл нещата, които четете. Ако не сте, работете по своя страничка-визитна картичка, която качете в GitHub pages.

2. Ruby

Прочетете Ruby for Beginners и Learn Ruby the Hard Way и правете упражненията. Паралелно тествайте локално в irb или в Ruby файл нещата, които прочитате. Може да пропуснете упражненията с класове в края на Ruby for Beginners. След това минете и курса по Ruby в Code Academy. Пак пробвайте нещата и локално, на вашия компютър.

3. Rails

В Code Academy има и курс по Ruby on Rails. Минете го. След това прочетете Learn Rails (за да я свалите безплатно, използвайте кода RAILSGIRLS) и правете упражненията там. Започнете примерно приложение. След това се движете по The Rails Tutorial, като пак правете примерите и упражненията, които са дадени там.

Някъде тук се започва работа по първи по-сериозен хоби проект, който да влезе във вашето портфолио. Както се досещате, да може да покажете работещ проект и кода му, който вие сте направили, е едно от най-добрите доказателства, че сте компетентен кадър. Курсовете, които сте минали, имат значение, но са далеч по-маловажни.

4. JavaScript

(опционално на този етап)

Не е нужно да го разбирате добре като начало, но е много полезно да имате груба представа за какво става дума. Минете курса в Code Academy за JavaScript.

5. Инструменти

Добре е да разбирате нуждата от и приложението на определен набор от инструменти – version control като цяло, Git конкретно, редактори и прочее.

За тези неща си говорим на учебните групи, но можете да намерите информация за тях и сами.